Sensitiviteit

Hoogsensitiviteit

Inleiding

Herken je dat, dat je woordloos en feilloos aanvoelt wat de ander voelt en bedoelt? Dat jij meer ruikt, voelt, ziet of hoort dan de meeste mensen en daar ook meer last van hebt? Dat je in één oogopslag een detail waarneemt die een ander pas ziet nadat je hem er op wijst? Dat je je slecht kunt concentreren als andere mensen in dezelfde ruimte aan het woord zijn? Dat je meer slaapt dan anderen en ook meer behoefte dan anderen hebt om op jezelf te zijn, om bij te komen? Als je op de meeste van deze situaties ‘ja’ antwoordt, dan is de kans groot dat jij één van de mensen bent bij wie het informatiesysteem anders is afgesteld en hoogsensitief bent. Het goede nieuws is dat je je gevoeligheid en de last die je er van ervaart fors kunt verminderen met het programma Sensititviteit als Gave. Aan het eind van deze pagina leg ik je uit hoe.

Informatiestress
We krijgen heel wat informatie te verwerken op een dag. Je ogen sturen zo’n 6 miljoen indrukken per seconde naar je hersenen. Daarvan krijg je ongeveer 100 indrukken ‘bewust’ binnen = 0.002 procent. De rest filtert je brein er gelukkig uit. Er is enorm veel te zien, te horen, te voelen, te proeven en te ruiken. Bij vijftien tot twintig procent van de bevolking komt informatie meer en heftiger binnen. Dat heet hoogsensitiviteit. Iemand met zo’n diepe verwerkingsgevoeligheid wordt wel een HSP-er genoemd, een Hoog Sensitief Persoon. Hoogsensitieve kinderen worden aangeduid met HSK (Hoog Sensitief Kind).

Uit hersenonderzoek blijkt dat HSP-ers een filter in het informatieverwerkingssysteem van hun brein missen: hierdoor komen er veel meer prikkels dan gemiddeld binnen. Omgevingsprikkels worden meer en intenser ervaren. Deze informatie wordt dan ook nog eens nauwkeuriger en grondiger verwerkt. Niet zo verwonderlijk dat een HSP daarom meer tijd nodig om prikkels te verwerken en te herstellen dan andere mensen.

Het zenuwstelsel
Iedere HSP heeft weer andere dingen waar ze bovengemiddeld gevoelig op reageren. Waar de een niet tegen (harde) geluiden kan, is een ander weer gevoelig voor smaak en kan daardoor sommige dingen echt niet eten. Of het kan zijn dat je niet tegen bepaalde materialen in kleding kan of tegen labeltjes in je shirt. De indrukken die een hooggevoelig zenuwstelsel te verwerken krijgt zijn intenser, gevarieerder en uitgebreider. Hersenscans tonen aan dat bepaalde hersengebieden actiever zijn.

Erfelijkheid
Hoogsensitiviteit is genetisch bepaalde eigenschap; je wordt er mee geboren. Veel mensen weten niet van zichzelf dat ze hoogsensitief zijn omdat zij altijd zo geweest zijn. Zij hebben wel vaak het gevoel dat ze anders zijn dan anderen, maar kunnen er niet zo duidelijk hun vinger opleggen wat het dan precies is dat hen ‘anders’ maakt. Opvallend is dat het percentage hoogsensitieve mensen (15-20%) op verschillende plekken in de wereld hetzelfde is, ongeacht cultuur of continent. Ook zijn net zoveel mannen als vrouwen hoogsensitief. Het is wel zo dat mannen het minder snel herkennen of erkennen bij zichzelf. Zowel introverte als extraverte mensen kunnen hoogsensitief zijn. Hoogsensitiviteit heeft niets met lief zijn of verlegenheid te maken. Het heeft ook niets te maken met aanstellerij, overgevoeligheid of spiritualiteit. Het is simpelweg een andere bedrading van het zenuwstelsel.

Trauma en HSP
De mate waarin je last van je hoogsensitiviteit hebt kan versterkt worden door een traumatische geboorte of een langdurig gevoel van onveiligheid in de jeugd. Kinderen zijn van nature heel goed in staat om af te stemmen op hun omgeving. Ze zijn getalenteerd in het verzamelen van informatie. Tegen de tijd dat ze kunnen lopen en zich uit kunnen drukken met taal, neemt bij de meeste kinderen hun alertheid en gevoeligheid voor indrukken om hen heen af, omdat ze nu ook informatie uit bijvoorbeeld taal kunnen begrijpen en gebruiken. Wanneer een kind zich echter langdurig onveilig voelt, zal het blijven afstemmen op zijn omgeving om te checken of hij zich kan ontspannen of alert moet blijven op mogelijk gevaar en wordt er ook steeds beter in. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ouders veel ruzie hebben, het kind veel alleen gelaten wordt of ouders veel zorgen hebben waardoor het kind niet ‘gezien’ wordt.

Voordelen van hoogsensitiviteit
Hoogsensitiviteit kent vele voordelen. Je merkt schoonheid in natuur, kunst en muziek eerder op en ervaart het intenser. Het meer en verfijnder proeven van smaken kan ervoor zorgen dat je enorm geniet van een maaltijd. Alles intens meemaken geeft je het gevoel dat je leeft.
Andere voordelen zijn:

 • Oog voor detail
 • Snel verbanden kunnen leggen
 • Complexiteit van de dingen makkelijker kunnen doorgronden en interpreteren
 • Innovatieve ideeën, verhoogde creativiteit
 • Meer inlevingsvermogen

Kwetsbaarheid
De keerzijde van hoogsensitiviteit is een verhoogde kwetsbaarheid door overprikkeling (informatiestress). Deze kwetsbaarheid treedt vooral op als je hoogsensitief kind onveilig bent opgegroeid, als je niet genoeg uitrust of als je omgeving aanhoudend overprikkeling oplevert. Deze kwetsbare kant treedt vooral op als je je niet bewust bent van je hoogsensitiviteit of er niet naar leeft. Je ervaart dan meer stress dan de meeste mensen om je heen omdat je overspoelt wordt met informatie waar je vaak niet zoveel mee kunt.  

Dat kan dan leiden tot:

 •  Jezelf ‘raar’ vinden, twijfelen aan jezelf
 • Sneller overprikkeld raken en daarom vaak moe zijn
 • Moeite hebben met groepen mensen
 • Alles te persoonlijk opnemen
 • Dingen te complex te maken, te lang piekeren
 • Je slecht kunnen concentreren als er veel geluid in de ruimte is
 • Moe of emotioneel worden van stemmingen van anderen of daar op leeglopen
 • Jezelf wegcijferen
 • Moeite om je grenzen te bewaken
 • Onder je niveau presteren
 • Een verhoogde kans op depressie, mentale problemen en burn-out

Sensitiviteit als Gave
Herken je jezelf in de beschrijvingen op deze pagina en voel je je regelmatig ‘raar’, overweldigd, uitgeput, somber en geprikkeld? Dan is het programma Sensitiviteit als Gave precies wat je nodig hebt. HSP-ers die hulp zoeken, reageren daar bovengemiddeld positief op: zij hebben inzichten sneller door en passen de nieuwe handvatten sneller toe.

Het programma Sensitiviteit als Gave leert je ontspannen om te gaan met de dagelijkse vloed aan informatie die op je afkomt. Je leert jezelf beschermen tegen overprikkeling en wat je kunt doen wanneer je onbewust energie van anderen hebt overgenomen. Behalve dat je heel praktisch leert hoe je met je hoogsensitiviteit om kunt gaan, zoeken we samen uit wat jij nodig hebt om je in de basis veilig te voelen. Dat wil zeggen dat je onverwerkte pijn gaat helen waardoor er rust in je hoofd en in je lijf ontstaat. Zo leer je jezelf goed kennen en kun je ontspannen en gaan genieten.

Investering
Het programma Sensitiviteit als Gave bestaat uit drie sessies van twee uur, om de twee weken. De intake is via een vragenlijst die je thuis invult. Je krijgt een handout met informatie over hoogsensitiviteit en oefeningen plus een notitieboek om je ervaringen, vragen en ideeën in bij te houden.
De investering voor ontspanning in je hoofd en je lijf plus de tools die je nodig hebt om je sensitiviteit als gave te kunnen gebruiken is €480,00 of twee termijnen van €245,00 per maand.

 

 

Contact

In-Zicht
Markstraat 1-7
2411 BE Bodegraven

06-15690736
Spandex en geitenwollen sokken op de racefiets

Spandex en geitenwollen sokken op de racefiets

Geplaatst op: 2020-02-29

Ik zag hem maar drie seconden, twee weken geleden. Lang genoeg om het beeld vast te zetten in mijn brein en me elke keer weer te laten glimlachen bij de herinnering. Ik wil ook geitenwollen sokken en een racefiets...

Lees meer Archief
Onrust

Onrust

Geplaatst op: 2019-08-13

 “Ik word zo onrustig van dat rusten……” Ze gaat op het puntje van haar stoel zitten terwijl ik voor een kop thee zorg. Nog voor ik zelf ben gaan zitten flapt ze het eruit. “...

Lees meer Archief
 • Volg je hart, want dat klopt.

  Ellen van Wolven
Ellen van Wolven

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.