Therapie voor kinderen

Niets doet je als ouder meer pijn dan te zien dat je kind ongelukkig is. Wat is er aan de hand als je kind driftbuien heeft, niet kan slapen, geen vriendjes heeft, gepest wordt op school, zich misdraagt in de klas, teruggetrokken, angstig  of diep ongelukkig is? Antwoorden en oplossingen kunnen gevonden worden met behulp van het Krachtig Kind-programma. zodat je kind zich weer kan ontspannen, steviger in de schoenen staat en weer lichtjes in de ogen heeft.

Diagnose stellen
In Nederland zijn we gewend om bij problemen het kind te laten testen en onderzoeken, een “diagnose” te stellen en van daaruit een behandeling te geven op basis van de symptomen van wat het kind aan gedrag laat zien. Soms zijn kinderen gebaat met bijvoorbeeld een diagnose zoals ADHD of een gedragsstoornis in het autistisch spectrum omdat het handvatten kan geven om beter met hun gedrag om te gaan waardoor zij –en het gezin waar ze deel vanuit maken- een stuk beter kunnen functioneren. Maar in de meeste gevallen geloof ik dat er beter gekeken kan worden naar de oorzaak van het gedrag van het kind en de onverwerkte ervaring(en) die daaraan ten grondslag liggen.

Toeval bestaat niet
Persoonlijk geloof ik niet in toeval. Net zo min als ik geloof dat je met standaard protocollen en stappenplannen kinderen met probleemgedrag kunt helpen. Ik zoek altijd naar logica en de talenten van kinderen zodat zij met hun -van nature aanwezige- zelfgenezend vermogen de problemen zelf in de basis aan kunnen pakken. Hoe klein ze ook zijn. Hun eigen oplossingen laten vinden middels spel en tekenen is het mooiste wat ik kinderen te bieden heb. Mijn dag kan niet meer stuk als ik (weer) een lichtje, trots en zelfvertrouwen in de ogen van een kind zie.

Krachtig Kind-programma
De methode die wordt gebruikt in het Krachtig Kind-programma is een vorm van regressietherapie. Met andere woorden; oplossingen worden gevonden door via spel en tekenen terug te gaan naar het moment waarop de problemen zijn ontstaan.  Door het in de basis aan te pakken op een manier die volledig is afgestemd op je kind, kunnen op korte termijn goede resultaten behaald worden. Het  programma is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar met emotionele, psychische, lichamelijke en/of gedragsmatige problemen. Ben je benieuwd bent of het Krachtig Kind-programma jouw kind gelukkiger kan maken? Bel, of mail me voor een vrijblijvend gesprek. Ik spreek je graag!

Het programma kan starten nadat er een uigebreide vragenlijst is beantwoord door ouders (of de adolescent zelf). Afhankelijk van de leeftijd en aandachtspanne van het kind duren de afspraken één tot anderhalf uur, één keer per week (tenzij anders afgesproken). Middels tekenen en spel gaan we op zoek naar de oorzaak van de problemen en de oplossing ervan.

Sommige ouders vinden het een akelig idee dat ik met hun kind me ga verdiepen en confronteren in pijnlijke herinneringen omdat zij hun kind liever tegen die pijn willen beschermen. Mijn overtuiging is dat wanneer een kind gedurende langere tijd problemen heeft, het veroorzaakt wordt doordat hij/zij dagelijks verbonden is met pijn van onverwerkte ervaringen in het verleden. Ik breng het kind er niet naartoe. Ik haal het juist op.

Aanwezigheid ouders
Er mag altijd een ouder aanwezig zijn tijdens de sessies wanneer je kind dat nodig heeft. Ik streef er echter altijd naar om dat zo snel mogelijk af te bouwen. Kinderen zijn over het algemeen feilloos afgestemd op hun ouders; vooral jonge kinderen en dat kan van invloed zijn op wat het kind laat zien en de manier waarop het antwoord geeft. Wanneer dat geen probleem blijkt te zijn, mag de ouder of verzorger aanwezig blijven. Wanneer ik de indruk heb dat ik effectiever met je kind kan werken zonder dat er iemand bij aanwezig is -en je kind vindt het goed- zal ik je vragen om buiten te wachten. Er is een zitje tegenover mijn kamer en wanneer er voldoende vertrouwen is, kun je ook beneden in het restaurant wat gaan drinken. Ik bel je direct zodra je kind aangeeft dat je moet komen.

Zwangerschap en geboorte verwerken
Wanneer er sprake is van traumatische ervaringen van de moeder en/of het kind tijdens de zwangerschap en/of de geboorte, werk ik dat- indien mogelijk- in aanwezigheid van de moeder met het kind uit. Van tevoren spreek ik duidelijk af op welke dag we dat gaan doen en vraag dan of jullie foto’s van die tijd mee willen nemen zodat we deze met elkaar kunnen bekijken. Terwijl we dat samen doen, leg ik aan je kind uit wat de zwangerschap en de bevalling onbewust met een baby en de moeder doet. Hoe de ervaringen van allebei in combinatie met de emoties van de mensen die erbij aanwezig zijn (ook al laten ze dat misschien niet duidelijk zien) met elkaar kunnen versmelten en een knoop aan emoties en overtuigingen teweeg kan brengen. Ondertussen vraag ik aan je kind bijvoorbeeld of er een tekening van de situatie gemaakt kan worden, iets na kan spelen met Playmobil of nadoen in de tunnel die voor dit doeleinde klaarligt.

Duur van het Krachtig Kind-programma
Gemiddeld komen kinderen ongeveer zeven keer een uur tot anderhalf uur. Van tevoren kan ik het exacte aantal afspraken niet voorspellen omdat dit van zoveel factoren afhangt. Voor sommige kinderen is vijf keer een afspraak voldoende, voor anderen in een complexe situatie kan tien keer nodig zijn.

Overleg met ouders / verzorgers
De dag vóór elke afspraak ontvang ik graag een update per mail van ouders / verzorgers waarin verteld wordt hoe de afgelopen week is geweest.

Aangezien ik geheimhoudingsplicht heb en vertrouwen tussen mij en het kind cruciaal is voor het slagen van de therapie, overleg ik altijd met je kind over wat ik wel of niet kan vertellen over de sessie. Het ene kind wil niet weg voordat alle tekeningen geshowd zijn, een ander kind wil dat ze direct opgeruimd worden en dat voor zichzelf houden. Dat respecteer ik altijd, hoezeer ik ouders/verzorgers ook begrijp die het graag allemaal willen zien en horen (zou ik ook graag willen). Uiteraard hou ik je wekelijks op de hoogte van het verloop van de therapie en in hoeverre er in mijn ogen sprake is van progressie.

Investering
De investering voor het Krachtig Kind-programma is € 560,- (of drie termijnen van €190,- in drie maanden). Het bestaat uit zeven uur therapie in vijf consulten. Daarna zullen we met elkaar evalueren of er nog meer afspraken nodig zijn en op welke termijn. Deze consulten worden per keer gefactureerd (€120,- per anderhalf uur). 
Het bedrag is inclusief de vragenlijst, mailwisselingen en telefonisch contact  (maximaal 15 minuten per week).

Contact

In-Zicht
Markstraat 1-7
2411 BE Bodegraven

06-15690736
Spandex en geitenwollen sokken op de racefiets

Spandex en geitenwollen sokken op de racefiets

Geplaatst op: 2020-02-29

Ik zag hem maar drie seconden, twee weken geleden. Lang genoeg om het beeld vast te zetten in mijn brein en me elke keer weer te laten glimlachen bij de herinnering. Ik wil ook geitenwollen sokken en een racefiets...

Lees meer Archief
Onrust

Onrust

Geplaatst op: 2019-08-13

 “Ik word zo onrustig van dat rusten……” Ze gaat op het puntje van haar stoel zitten terwijl ik voor een kop thee zorg. Nog voor ik zelf ben gaan zitten flapt ze het eruit. “...

Lees meer Archief
  • Volg je hart, want dat klopt.

    Ellen van Wolven
Ellen van Wolven

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.