Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit
Ben jij iemand die woordloos en feilloos aanvoelt wat de ander voelt en bedoelt? Heb jij de indruk dat meer ziet, hoort, voelt en ruikt dan de meeste mensen? Heb je daar ook meer last van dan anderen? Is het voor jou lastig om je te concentreren als andere mensen in dezelfde ruimte aan het woord zijn? Kun jij in één oogopslag een detail waarnemen die een ander pas ziet nadat je hem er op wijst? Slaap je meer dan anderen en heb je ook meer behoefte om op jezelf te zijn, om bij te komen? Als je op de meeste van deze vragen ‘ja’ hebt geantwoord, dan is de kans groot dat jij hoogsensitief bent. Het goede nieuws is dat je je gevoeligheid en de last die je er van ervaart fors kunt verminderen met het programma Sensititviteit als Gave. Onderaan deze pagina leg ik je uit hoe.

Informatiestress
We krijgen heel wat informatie te verwerken op een dag. Je ogen sturen zo’n 6 miljoen indrukken per seconde naar je hersenen. Daarvan krijg je ongeveer 100 indrukken ‘bewust’ binnen = 0.002 procent. De rest filtert je brein er gelukkig uit. Er is enorm veel te zien, te horen, te voelen, te proeven en te ruiken. Bij vijftien tot twintig procent van de bevolking komt informatie meer en heftiger binnen. Dat heet hoogsensitiviteit. Iemand met zo’n diepe verwerkingsgevoeligheid wordt wel een HSP genoemd, een Hoog Sensitief Persoon. Hoogsensitieve kinderen worden aangeduid met HSK (Hoog Sensitief Kind).

Uit hersenonderzoek blijkt dat HSP-en een filter in het informatieverwerkingssysteem van hun brein missen: hierdoor komen er veel meer prikkels dan gemiddeld binnen. Omgevingsprikkels worden meer en intenser ervaren. Deze informatie wordt dan ook nog eens nauwkeuriger en grondiger verwerkt. Niet zo verwonderlijk dat een HSP gemiddeld meer tijd nodig heeft om prikkels te verwerken en daarvan te herstellen dan andere mensen.

Het zenuwstelsel
Iedere HSP heeft weer andere dingen waar ze bovengemiddeld gevoelig op reageren. Waar de een niet tegen (harde) geluiden kan, is een ander weer gevoelig voor smaak en kan daardoor sommige dingen echt niet eten. Of het kan zijn dat je niet tegen bepaalde materialen in kleding kan of tegen labeltjes in je shirt. De indrukken die een hooggevoelig zenuwstelsel te verwerken krijgt zijn intenser, gevarieerder en uitgebreider. Hersenscans van HSP-en tonen aan dat tijdens het ervaren van prikkels bepaalde hersengebieden actiever zijn, maar ook dat er meer gebieden zichtbaar actief zijn dan bij niet-sensitieve personen.

Erfelijkheid
Hoogsensitiviteit is genetisch bepaalde eigenschap; je wordt er mee geboren. Veel mensen weten niet van zichzelf dat ze hoogsensitief zijn omdat zij altijd zo geweest zijn. Zij hebben wel vaak het gevoel dat ze anders zijn dan anderen, maar kunnen er niet zo duidelijk hun vinger opleggen wat het dan precies is dat hen ‘anders’ maakt. Opvallend is dat het percentage hoogsensitieve mensen (15-20%) op verschillende plekken in de wereld hetzelfde is, ongeacht cultuur of continent. Ook zijn net zoveel mannen als vrouwen hoogsensitief. Het is wel zo dat mannen het minder snel herkennen of erkennen bij zichzelf. Zowel introverte als extraverte mensen kunnen hoogsensitief zijn. En hoewel de meeste hoogsensitieve mensen regelmatig behoefte hebben aan rust, zijn er ook HSP-en die prikkels juist opzoeken (de zg. High Sensation Seeking Sensitive Person).

Hoogsensitiviteit heeft niets te maken met aanstellerij of spiritualiteit. Ook niet met verlegenheid of dat deze eigenschap ervoor zorgt dat je lief bent. Het is simpelweg een andere bedrading van het zenuwstelsel dan de meeste mensen hebben.

Trauma en HSP
De mate waarin je last van je hoogsensitiviteit hebt kan versterkt worden door een traumatische geboorte of een langdurig gevoel van onveiligheid in de jeugd. Wanneer een kind zich langdurig onveilig voelt, zal het blijven afstemmen op zijn omgeving om te checken of hij zich kan ontspannen of alert moet blijven op mogelijk gevaar en wordt er ook steeds beter in. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ouders veel ruzie hadden, het kind veel alleen gelaten werd of ouders veel zorgen hadden waardoor het kind niet ‘gezien’ werd. Dit kan ervoor zorgen dat zo’n kind hyper-alert blijft en ook als volwassene (onbewust) teveel ‘open’ blijft staan en meer moeite heeft met zichzelf afsluiten voor prikkels dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.

Voordelen van hoogsensitiviteit
Hoogsensitiviteit kent vele voordelen. Je merkt schoonheid in natuur, kunst en muziek eerder op en ervaart het intenser. Het meer en verfijnder proeven van smaken kan ervoor zorgen dat je enorm geniet van een maaltijd. Alles intens meemaken geeft je het gevoel dat je leeft.
Andere voordelen zijn:

  • Meer inlevingsvermogen
  • Oog voor detail
  • Snel verbanden kunnen leggen
  • Verhoogde creativiteit
  • Complexiteit van de dingen makkelijker kunnen doorgronden en interpreteren
  • Innovatieve ideeën


Kwetsbaarheid
De keerzijde van hoogsensitiviteit is een verhoogde kwetsbaarheid door overprikkeling (informatiestress). Deze kwetsbaarheid treedt vooral op als je hoogsensitief kind onveilig bent opgegroeid, als je niet genoeg uitrust of als je omgeving aanhoudend overprikkeling oplevert. Deze kwetsbare kant treedt ook meer op als je je niet bewust bent van je hoogsensitiviteit of er niet naar leeft. Je ervaart dan meer stress dan de meeste mensen om je heen omdat je overspoeld wordt met informatie waar je vaak niet zoveel mee kunt.  

Dat kan dan leiden tot:

  •  Snel moe worden van (groepen) mensen
  • Je slecht kunnen concentreren als er veel geluid in de ruimte is
  • Geïrriteerd of vermoeid raken door teveel prikkels om je heen
  • Leeglopen tijdens gesprekken
  • Moe of emotioneel worden door stemming / uitstraling van anderen
  • Te vaak dingen persoonlijk opnemen
  • Mensen en situaties haarfijn aan kunnen voelen
  • Dingen te complex te maken, te lang piekeren
  • Intens kunnen genieten
  • Aanraking soms niet of nauwelijks meer kunnen verdragen
  • Lichamelijke klachten van een ander kunnen voelen
  • Prikkels te intens ervaren
  • Jezelf wegcijferen
  • Je veel te verantwoordelijk voelen voor anderen
  • Moeite om je grenzen te bewaken
  • Jezelf ‘raar’ vinden, twijfelen aan jezelf
  • Onder je niveau presteren
  • Een verhoogde kans op depressie, mentale problemen en burn-out

Test
Op internet vind je legio (gratis) testen op hoogsensitiviteit. Geen daarvan is wetenschappelijk onderbouwd en enkelen daarvan zijn zo algemeen dat iedereen die deze test doet als hoogsensitief uit de bus komt. Mijn ervaring is dat iedereen die hoogsensitief is, zichzelf herkent in bovenstaande tekst; daar is geen test voor nodig. Mocht je evengoed nieuwsgierig zijn, kan ik je aanraden om de test van Elaine Aron te doen. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit en er meerder boeken over geschreven die ik je kan aanraden.

Sensitiviteit als Gave
Herken je jezelf in de beschrijvingen op deze pagina en voel je je regelmatig overweldigd, uitgeput, somber en geprikkeld? Dan is het programma Sensitiviteit als Gave precies wat je nodig hebt. HSP-ers die hulp zoeken, reageren daar bovengemiddeld goed op: zij hebben inzichten sneller door en passen de nieuwe handvatten sneller toe.

Het programma Sensitiviteit als Gave leert je ontspannen om te gaan met de dagelijkse vloed aan informatie die op je afkomt. Je leert jezelf beschermen tegen overprikkeling, wat je kunt doen wanneer je onbewust energie van anderen hebt overgenomen en hoe je snel weer op kunt laden.

Investering
Het programma Sensitiviteit als Gave bestaat uit vier sessies van anderhalf uur, om de twee weken. De intake is een vragenlijst die je thuis op de computer invult. Je krijgt een ebook met informatie over hoogsensitiviteit met bijbehorende oefeningen plus een notitieboek om je ervaringen, vragen en ideeën in bij te houden.
De investering voor ontspanning in je hoofd en je lijf plus de tools die je nodig hebt om je sensitiviteit als gave te kunnen gebruiken is €565,00.

Maak een afs Afsakenpraak

Contact

In-Zicht
Pijlkruid 8
2411 MJ Bodegraven

06-15690736
Spandex en geitenwollen sokken op de racefiets

Spandex en geitenwollen sokken op de racefiets

Geplaatst op: 2020-02-29

Ik zag hem maar drie seconden, twee weken geleden. Lang genoeg om het beeld vast te zetten in mijn brein en me elke keer weer te laten glimlachen bij de herinnering. Ik wil ook geitenwollen sokken en een racefiets...

Lees meer Archief
Onrust

Onrust

Geplaatst op: 2019-08-13

 “Ik word zo onrustig van dat rusten……” Ze gaat op het puntje van haar stoel zitten terwijl ik voor een kop thee zorg. Nog voor ik zelf ben gaan zitten flapt ze het eruit. “...

Lees meer Archief
  • Volg je hart, want dat klopt.

    Ellen van Wolven
Ellen van Wolven

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.