Burnout-coaching

Burnout
Ben je het zat om machteloos thuis te zitten en geen energie te hebben voor wat dan ook? Onzeker over wat je moet doen of juist laten om uit je burnout te komen? Heb je genoeg van vage adviezen waar je zo weinig aan hebt? Vind je het frustrerend dat je niet weet wat je moet doen om hier uit te komen? Verlang je naar uitgerust en met goede zin aan je dag beginnen (en volhouden)? Ontspannen nachten in diepe slaap? Jezelf weer te zijn, vrolijk en met goede moed aan de slag? Lekker in je vel, weerbaar en opgewassen tegen je werk, klussen en uitdagingen? Je zelfvertrouwen weer terug? Het vertrouwen in je lichaam weer terug? Ben je er aan toe om concrete stappen te zetten? Dan is het programma Herstel van Burnout echt iets voor jou! 

Klik hier voor het gratisebook Herstellen van Burnout

 

Stress
Ons lichaam is uitgerust met een ingenieus neuro-hormonaal stresssysteem. Het zorgt ervoor dat ons lichaam zich aan wisselende omstandigheden aan kan passen. Het is een bijzonder efficiënt systeem dat ons middels snelle, automatische aanpassingen beschermt.  Het zorgt er bijvoorbeeld onder andere voor dat onze ademhaling en hartslag bij inspanning versnelt en er extra energie naar onze ledematen wordt gestuurd zodat we niet flauwvallen wanneer we haast hebben om op het werk te komen.

Het maakt voor ons stresssysteem helemaal niets uit waar stress vandaan komt. Of je het nu hoofdpijn hebt, loopt te piekeren, te weinig rust hebt genomen, gefrustreerd bent, schrikt, je schaamt, je zorgen maakt of jezelf hebt uitgeput in de sportschool; het is ons lichaam om het even. Het heeft daar één geniaal fysiek systeem voor.

Geen leven zonder stress
Zonder de interventies van ons stresssysteem kunnen we niet leven. Stress is dus in principe geen enkel probleem voor ons lichaam. Sterker nog; ons lichaam is ervoor gemaakt. Hard werken en veel aan je hoofd hebben gaat goed zolang de natuurlijke  flexibiliteit in het stresssysteem haar werk kan doen. Na elke stressreactie wordt tijdens de ontspanning die volgt  je herstelsysteem  aangezet en worden reserves weer opgebouwd om je lichaam voor te bereiden voor een volgende inspanning.

Hersteltekort
Wanneer er op een gegeven moment sprake is van te lang, te vaak of teveel stress komt je lichaam niet meer aan herstellen toe. Ze heeft het veel te druk met overleven. Zo ontstaat er al snel een hersteltekort. Te weinig herstel is ook een vorm van stress. En aangezien je lichaam erop gebouwd is je te beschermen, gaat je stressysteem bij hersteltekort nog harder aan het werk om dat op te vangen. Zo raak je steeds verder uit balans en komt je lichaam nauwelijks meer aan herstel en het aanvullen van reserves toe. Je raakt dan steeds vermoeider, meer vergeetachtig en je krijgt een steeds korter lontje. Je gaat slechter slapen, trekt je alles veel meer aan, het wordt steeds moeilijker om te relativeren en te organiseren. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel waarin de stress toeneemt en je vermogen tot rust te komen en te herstellen afneemt.

Altijd aan
Je stresssysteem heeft daar een geniaal antwoord op; het gaat in overdrive tot  je lichaam op een gegeven moment dag en nacht op ‘aan’ staat. Het is de enige manier die je lichaam kan bedenken om jou te beschermen tegen de roofbouw die je (vaak onbewust) op jezelf pleegt.

Burnout
Burnout is de fase waarin je lichaam volledig is uitgeput. Je bent dan een lange periode over vele grenzen heen gegaan en hebt even zovele signalen genegeerd. Je batterij staat op 0% en letterlijk alles is je teveel. Je lichaam heeft je de afgelopen maanden op allerlei manieren gesmeekt om meer rust. Maar je wist niet meer hoe je uit de vicieuze cirkel van stress kon stappen. En nu is het op, over en klaar.

Uitdagingen
Burnout kent vele uitdagingen. Misschien ben jij diegene die in het begin intens angstig is, of worstel je met depressie? Of ben je te moe om te voelen en staat de uitputting bij jou nu voorop? Deze gevoelens, de uitputting en de machteloosheid waarin je af moet wachten en goed bedoelde adviezen krijgt hebben een diepe impact. De ervaring leert dat de diepe gevoelens van angst en depressie in de eerste weken van je burnout voor veel mensen lichter worden en zelfs verdwijnen naarmate ze fysiek herstellen.

Huisarts
Goed contact met je huisarts is belangrijk. De eerste stap op weg naar herstel is dan ook een afspraak maken voor bloedonderzoek en een gesprek.

Moe en zo
Je lichaam is totaal uitgeput. Zelfs je bed uitkomen en douchen is nauwelijks op te brengen. Van vervelende kwaaltjes is je lichaam overgestapt naar klachten van een heel nieuw kaliber. De lijst van fysieke klachten die zich dan kunnen manifesteren varieert van persoon tot persoon. De grote gemene deler is volledige uitputting. Daarnaast kan er een heel palet aan klachten aanwezig zijn van bijvoorbeeld menstruatieklachten tot transpireren en trillen. Van hartklachten en maag-darmklachten tot een lage weerstand, oorsuizing en huidproblemen. Wanneer je tot rust komt zul je merken dat deze klachten steeds verder naar de achtergrond verdwijnen.

Gedachten
Mensen die een burnout hebben meegemaakt kunnen je vertellen over black-outs waarin ze bijvoorbeeld niet meer weten hoe het koffiezetapparaat werkt. Redelijkheid en betrekkelijkheid is –tijdelijk- uit je woordenboek geschrapt; je piekert dag en nacht. In je hoofd is het chaos; bijzaken zijn niet meer te scheiden van hoofdzaken en concentreren lukt niet meer. Het gaat gelukkig weer over!

Gevoelens
De eerste weken van een burnout ervaren mensen over het algemeen als het meest emotioneel. Voor degene die het overkomt ontstaan de klachten als donderslag bij heldere hemel. En dat kan behoorlijk beangstigend en overweldigend zijn. Ook hier geldt weer dat de klachten variëren van persoon tot persoon. De een krijgt bijvoorbeeld te maken met paniekaanvallen en heftige angsten. Een ander meer met een gevoel van leegte, wanhoop, depressie en schuldgevoel. Het hoort erbij en gaat weer over!

Oorzaken burnout
Het maakt voor je lichaam niet uit waar stress vandaan komt. Of het nu werkdruk is, haast, verdriet, eenzaamheid, teveel uren achter de computer of sporten. Je lichaam reageert erop met een fysieke reactie vanuit je hersenen die je lichaam direct alert maakt middels hormonen die als boodschappers door je lichaam razen. In een oogwenk is je neurologische systeem, bloedsomloop, spijsvertering, en hormonale huishouding veranderd, je bloeddruk en hartslag verhoogd en wordt je lichaam op fantastische wijze afgesteld om maximaal efficiënt op de stressor te reageren. Een tweede systeem is tegelijkertijd in werking gesteld om de stress-reactie ook voor langere tijd vol te kunnen houden. Zo wordt er onder andere extra glucose gemobiliseerd uit je spieren. Mooi toch? En wanneer de stress voorbij is stopt de stressreactie en gaat het derde systeem haar werk doen; herstel en aanvullen van voorraden.

Programma Herstel van Burnout
Herstel van Burnout-traject is een unieke vorm van stress-coaching voor verpleegkundigen die het zat zijn om oververmoeid thuis te zitten. Voor vrouwen die niets liever willen dan uitgerust en ontspannen de touwtjes van hun leven weer stevig in eigen handen krijgen. Wil jij dat ook? Dat kan! De investering om weer de gelukkige, energieke en meest krachtige versie van jezelf te kunnen zijn is €797,-. Je kunt je hier aanmelden; dan gaan zo snel mogelijk aan de slag.

Contact

In-Zicht
Markstraat 1-7
2411 BE Bodegraven

06-15690736
Spandex en geitenwollen sokken op de racefiets

Spandex en geitenwollen sokken op de racefiets

Geplaatst op: 2020-02-29

Ik zag hem maar drie seconden, twee weken geleden. Lang genoeg om het beeld vast te zetten in mijn brein en me elke keer weer te laten glimlachen bij de herinnering. Ik wil ook geitenwollen sokken en een racefiets...

Lees meer Archief
Onrust

Onrust

Geplaatst op: 2019-08-13

 “Ik word zo onrustig van dat rusten……” Ze gaat op het puntje van haar stoel zitten terwijl ik voor een kop thee zorg. Nog voor ik zelf ben gaan zitten flapt ze het eruit. “...

Lees meer Archief
  • Volg je hart, want dat klopt.

    Ellen van Wolven
Ellen van Wolven

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.