Top-3 slechte adviezen bij burnout
Geplaatst op 28-01-2022
Top 3 slechte adviezen bij burnout
Wanneer een collega of dierbare burnout thuis komt te zitten, wil je natuurlijk graag helpen. Maar tja; wat zeg je dan? Er bestaan nogal wat misverstanden over burnout en hoe je daar van herstelt. De goedbedoelde adviezen die daaruit voort vloeien zijn logisch, maar helpen degene die er midden in zit meestal niet. Dus voordat ik je ga uitleggen wat wel helpend is om te zeggen, bij deze eerst een paar uitspraken waar iemand in een burnout weinig aan heeft. Ik leg je uit waarom.
1. Ga leuke dingen doen!
Wanneer je burnout thuis zit, heb je zoveel ‘herstel-schuld’ opgebouwd dat je lichaam (en brein) uitgeput is. Als je vitaliteit zou vergelijken met een bankrekening waarop te zien is hoeveel energie je hebt. Dan sta je met een burnout flink in het rood en heb je aardig wat schuld opgebouwd. Leuke dingen kosten ook energie. En met een stress-systeem dat in overdrive is, zal een lichaam met ‘herstel-schuld’ leuke activiteiten behandelen als stressvol. En daar dus heel efficiënt met de nodige dosis stresshormonen op reageren. Bovendien zorgen die leuke dingen ervoor dat je niet aan het ‘aflossen van je herstel-schuld’ toekomt. Na die gezellige afspraak moet je eerst herstellen terwijl je al je handen vol hebt aan de dagelijkse gang van zaken. Natuurlijk zullen ‘leuke dingen’ als eerste aan bod komen wanneer je er aan toe bent om je belastbaarheid weer op te bouwen. Maar daarvoor moet er eerst afgekickt worden van stresshormonen om de roofbouw te stoppen.
2. Doe rustig aan!
Uiteraard is de basis voor het herstellen van een burnout rust nemen. Maar ‘rustig aan’ betekent helaas niet dat je op de bank kunt zitten wachten tot je vanzelf bent hersteld van je burnout. Eén van de belangrijkste tools die ons lichaam tot haar beschikking heeft om optimaal te kunnen functioneren is zich aanpassen aan omstandigheden. Wanneer je te lang teveel stress hebt zal je lichaam zich specialiseren in stress en je 24 uur per dag ‘aan’ zetten om te dealen met wat er op je bordje ligt. Rustig aan doen en wachten tot dit voorbij is, zorgt er niet automatisch voor dat alle stress in je lijf oplost. Terwijl je probeert bij te komen, ben je nog steeds uitgeput, alles is teveel waardoor je niet goed kunt slapen, dus dat geeft weer stress, waardoor je te moe bent, waardoor je lontje nog korter wordt, je baalt van jezelf en ergert je aan van alles waardoor je nog meer stress ervaart etcetera. Burnout is een vicieuze cirkel van stress die pas echt kan stoppen als je daar bewust mee aan de slag gaat.
3. Zoek gewoon ander werk!
Wanneer je vastgelopen bent op je werk en de banen in de zorg voor het oprapen liggen, is het verleidelijk om te adviseren “gewoon ergens anders te gaan werken”. In een burnout heb je het gevoel dat het de schuld van je werk is dat het zover heeft kunnen komen. Dus wil je daar echt niet meer terug komen. Zo ontstaan dromen over een leuke afdeling met een gezellig team waar niet zo’n hork van een teamleider is en waar ze wel normale roosters maken. Je neemt echter altijd jezelf mee naar een volgende baan, inclusief je stress, de manier waarop je daarmee omgaat en een grote hoeveelheid emoties die door stresshormonen gekleurd en aangewakkerd zijn. De oorzaak van een burnout is zelden alleen maar werk gerelateerd. In werkelijkheid spelen vele – dieper liggende – patronen en factoren een rol. Sommige daarvan zijn fysiek, anderen emotioneel of mentaal. Meestal een combinatie van alle drie. Bijvoorbeeld op het gebied van onderlinge verhoudingen en sfeer op het werk, gezondheid, persoonlijke relaties, rouw, onvervuld verlangen, perfectionisme, hooggevoeligheid, trauma, mantelzorg of een fout met ernstige consequenties etcetera. Sommige daarvan speelden het afgelopen jaar, anderen lang geleden. Dat neem je allemaal mee. Een andere baan kan zeker een goed idee zijn, maar bij voorkeur pas serieus ter overweging wanneer je hersteld bent van je burnout. Dan heb je voldoende energie en tools tot je beschikking om er met plezier aan te beginnen.