Top 3 - beste adviezen bij burnout
Geplaatst op 18-02-2022
Top 3 - beste adviezen bij burnout
Burnout heeft een overweldigende impact. Je herkent jezelf niet meer terug en niets is meer vanzelfsprekend. Je hebt geen idee hoe dit zover heeft kunnen komen (of misschien wel, maar dacht je dat het nog wel ging). Je voelt je zo machteloos en overgeleverd. Als verpleegkundige heb je altijd voor anderen gezorgd en wist je precies wat je moest doen. En nu? Nu heb je geen idee en wat is dat een afschuwelijk gevoel.
Hoewel het niet zo voelt, is er een ijzeren logica aanwezig in de manier waarop je hoofd, je lijf en je gevoel reageert. Wanneer je dat snapt, weet je ook wat je kunt doen (of laten) om uit de vicieuze cirkel van stress te komen. De basis voor je herstel is even eenvoudig als krachtig; zorg ervoor dat je adrenalineproductie omlaag gaat. Dat kan op vele manieren; de kunst is om uit te vinden wat bij jou past. Wandelen, micro-ontspanning en zorgen voor een gezond lijf zijn voor iedereen de eerste stappen die je zelf kunt zetten voor je herstel.
- Ga elke dag een half uur wandelen.
Wandelen is één van de belangrijkste ‘medicijnen’ dat je in kunt zetten voor het herstel van een burnout. Door rustig te bewegen geef je je lichaam en hoofd de opdracht om te kalmeren. En dat is cruciaal om te kunnen herstellen. Wandelen helpt je gedachten en ervaringen te processen en zet je herstelvermogen aan. Door elke dag op ongeveer hetzelfde moment van de dag een half uur rustig dezelfde route te lopen, vergroot je jouw belastbaarheid stap voor stap.
- Doe aan micro-ontspanning.
Ontspannen lukt niet meer als je een burnout hebt. Niets doen is namelijk niet hetzelfde als ontspannen. Door te lang teveel stress te moeten managen, raakt je brein en je lichaam gespecialiseerd in stressen. Op een gegeven moment sta je letterlijk dag en nacht ‘aan’ en is alle flexibiliteit in het systeem verdwenen. Door korte momenten van bewuste ontspanning, geef je je brein en je lichaam telkens even een kort signaal dat er niets is om over in paniek te raken en dat de adrenalineproductie echt omlaag kan. Adem een keer diep in en rustig uit, staar een minuutje uit het raam, luister naar muziek met je ogen dicht etc. Door te oefenen met korte momenten, komt vanzelf het moment dat je ook wat langer kunt ontspannen en je herstel echt kan beginnen.
- Ga naar de huisarts om fysieke klachten te laten beoordelen en je bloed te laten prikken.
Stressklachten staan bij een burnout zo op de voorgrond, dat wel eens vergeten wordt dat er ook fysieke problemen mee kunnen spelen of zelfs een belangrijke oorzaak kunnen zijn. Er zijn zoveel fysieke, mentale en emotionele klachten dat het even duurt voordat duidelijk is wat er in de basis aan de hand is en welke klachten en problemen elkaar versterken.
Ik adviseer iedereen met burnout-klachten zich eerst uitgebreid te laten onderzoeken door hun huisarts. Zo werd het afgelopen jaar in mijn praktijk onder andere schildklierproblemen, te laag vitamine D, te laag vitamine B, lactose-intolerantie, coeliakie, slaap-apneu en een te hoge bloedsuikerspiegel geconstateerd. Door deze klachten aan te pakken, verdween verbijsterend snel ook een groot deel van de burnoutklachten.